Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2004

Vydáno: 28. 4. 2004
Autor:

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2004: 19.–25. 4. 2004 (v češtině).

1) Výrobky, které představují riziko pro spotřebitele a které byly staženy nebo se stahují z prodeje v EU.
2) Informativní hlášení o výrobcích, které představují riziko pro spotřebitele, které se však na trh v EU nedostaly.

Ad 1) Výrobky stahované z prodeje v EU

Datum

Ohlásila

země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

19.4.2004

V. Británie

Aflatoxiny v chilli koření

Indie

19.4.2004

Dánsko

Olovo v konzervovaných broskvích

Jižní Afrika

20.4.2004

Itálie

Formol (formaldehyd) v tresce (Gadus macrocephalus)

Dánsko

20.4.2004

Německo

Barvivo Sudan 1 v těstovinách z pšenice durum

Itálie

20.4.2004

Irsko

Částice kovu v sušené kojenecké výživě

Irsko

20.4.2004

Německo

Fumonisiny v polentě

Itálie

22.4.2004

Švédsko

Salmonella ve zmrazeném mase z vykostěných drůbežích prsou

Thajsko

22.4.2004

Rakousko

Šťáva noni neautorizovaná jako potravina nového typu

Indie

22.4.2004

Itálie

Listeria monocytogenes ve zmrazeném uzeném vakuově baleném lososu

Německo

23.4.2004

Francie

Listeria monocytogenes v pasterovaném sýru (brie/camembert)

Francie

23.4.2004

Německo

Barvivo Sudan 1 ve specialitě z těstovin s “hot pepperoni”

Itálie

23.4.2004

Itálie

Salmenolla Panama v obalech na párky (salted hog casings)

Německo

23.4.2004

Itálie

Výskyt otravy z potravin  způsobené vakuově balenými filetami z tuňáka

Německo

23.4.2004

Německo

Barvivo Sudan 1 v mleté jemné červeno-hnědé paprice

Itálie

23.4.2004

Itálie

Biotoxiny v živých slávkách (Modiola barbata)

Řecko

Ad 2) Informativní hlášení o výrobcích

Datum

Ohlásila země

Důvod hlášení

Země původu výrobku

19.4.2004

Řecko

Ochratoxin A v sultánkách

Afganistan

19.4.2004

Francie

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

19.4.2004

Německo

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

19.4.2004

Itálie

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

19.4.2004

V. Británie

Příliš nízký obsah soli v plátkovaném vakuově baleném uzeném skotském lososu

Velká Británie

19.4.2004

Řecko

Migrace olova z keramické nádoby na vodu a víno

Řecko

19.4.2004

Itálie

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

19.4.2004

Španělsko

Kyselina benzoová (E 210) v aromatizovaných nealkoholických nápojích

Ekvádor

19.4.2004

Itálie

Siřičitany ve zmrazených garnátech zbavených skořápky (Parapenaeus longirostris)

Tunis

20.4.2004

Německo

Barvivo Sudan 4, Sudan 1 a kousky kovu ve směsích koření

Německo

21.4.2004

Norsko/ESA

Vibrio cholerae a Salmonella Weltevreden ve filetách sumce (Pangasius hypophthalmus)

Vietnam

21.4.2004

Norsko/ESA

Polychlorobifenyly typu dioxinů v rybím oleji

Kanada

21.4.2004

Norsko/ESA

Salmonella enteritidis a Salmonella Newport ve zmrazeném hovězím mase bez kosti (filetách)

Brazílie

21.4.2004

Norsko/ESA

Salmonella anatum ve zmrazeném hovězím mase bez kosti (filetách)

Brazílie

21.4.2004

Německo

Fumonisiny v polentě

Itálie

23.4.2004

Španělsko

Arzen ve žvýkačkách

Turecko

23.4.2004

Španělsko

Antibiotika v sušeném vaječném bílku

Argentina

23.4.2004

Itálie

Neautorizované aditivum (oxid titaničitý, E 171) v pražené cizrně

Turecko

23.4.2004

Lucembursko

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

23.4.2004

Itálie1

Kadmium ve zmrazené sépii (Sepia spp.)

Indie

23.4.2004

Německo

Barvivo Sudan 1 a Sudan 3 ve směsi koření na ryby

Německo

23.4.2004

Německo

Aflatoxiny v pistáciích ve skořápce

Irán

europa.eu.int