Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2014

Vydáno: 11. 4. 2014
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 14. týdnu 2014: 31. 3. – 6. 4. 2014 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

04/04/2014

Itálie

 rtuť (1.4 mg/kg) v modrém žralokovi (bez kůže) (Prionace glauca)

Španělsko

04/04/2014

Itálie

 rtuť (1.52 mg/kg) v mraženém modrém žralokovi (s kůží) (Prionace glauca)

Španělsko

04/04/2014

Francie

 rtuť (1.5 mg/kg) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Senegal

04/04/2014

Belgie

 Escherichia coli (stx+; eae+/ 25g) v syrovém mléce

Belgie

03/04/2014

Německo

 nepovolená látka chlorečnan (2.5; 3.6 – 0.17; 0.063 mg/kg) v mražené organické (bio) brokolici

Španělsko, Francie, Maďarsko

02/04/2014

    Francie

 příliš vysoký obsah vitaminu B6 (0.556; 0.577 g/100g) v potravním doplňku

USA, přes Spojené království

02/04/2014

Finsko

 Salmonela spp. (v 1 z 5 vzorků/ 25g) v mraženém kachním mase

Německo

02/04/2014

Francie

amnesické toxiny (ASP) (79.1 mg/kg) v chlazených hřebenatkách

Francie

02/04/2014

Francie

 příliš vysoký obsah vitaminu B6 (0.366 g/100g) v potravním doplňku

USA, přes Nizozemsko

02/04/2014

Francie

 příliš vysoký obsah vitaminu B6 (1.21 g/100g) v potravním doplňku

USA, přes Spojené království

02/04/2014

Itálie

 rtuť (0.8 mg/kg) v mraženém chňapalovi červeném (Lutjanus spp.)

Indonésie

01/04/2014

Německo

 Salmonela infantis (přítomnost/25g) v potravním doplňku – moringa prášek

Německo

01/04/2014

Francie

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v chlazené zadní vepřové kýtě pečené na petrželi

Belgie

31/03/2014

Itálie

 příliš vysoký obsah Escherichia coli (2400 MPN/ 100g) ve škeblích (Venus Verrucosa)

Řecko

31/03/2014

Německo

 úlomky skla v jablečném pyré

Polsko

31/03/2014

Francie

 Bacillus cereus (1.4 10E5 CFU/g) v kmínu (drceném)

Nizozemsko

 

 

 

 

 

 

Krmiva

 

01/04/2014

Švédsko

 Salmonella Blockley (přítomnost/ 25g) a Salmonella Bredeney ve žvýkačkách pro psy

Polsko

01/04/2014

Nizozemsko

 ocún podzimní (Colchicum autumnale – prudce jedovatý) v seně

Německo

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.