Bezpečnost potravin

Hepatotoxická hořká bylina Teucrin A

Vydáno: 9. 5. 2003
Autor:

SCF varuje před nadměrnou konzumací hořkých alkoholických nápojů, při jejichž výrobě byla použita bylina „ožanka“.

Teucrin A – „ožanka“, rostlina používaná do vermutů a hořkých nápojů, může podle závěrů Vědeckého výboru pro potraviny (SCF) při nadměrné konzumaci způsobovat hepatotoxicitu. Vážné případy poškození jater se vyskytly u spotřebitelů užívajících ožanku ve formě čaje nebo tablet na hubnutí. V jednom případě užívala 68letá žena 450 g byliny denně po dobu dvou týdnů a opakovala to po šesti měsících. Důsledkem byla hepatitida druhého stupně.
V případě potravinářských výrobků spočívá nebezpečí pouze v alkoholických nápojích, i když u silných konzumentů takových nápojů dosahuje konzumace této byliny v porovnání s konzumací z tablet až šestiny. Podle názoru SCF by nemělo být možné používat Teucrin A do aromatizovaných alkoholických nápojů a rozhodně je zapotřebí získat více údajů o jeho skutečném příjmu z konzumace alkoholických nápojů.
EU Food Law, 2003, č. 136, s. 18–19