Bezpečnost potravin

HACCP – Prevence a kontrola mykotoxinů

Vydáno: 7. 6. 2003
Autor:

Faktografické údaje o prevenci a kontrole výskytu mykotoxinů pomocí HACCP v potravinách k dispozici online. Výsledky projektu QLK1-2000-01248 financovaného Evropskou komisí.

Mykotoxiny produkované plísněmi rostoucími na potravinách a krmivech již odedávna vyvolávaly u lidí i hospodářských zvířat závažná onemocnění, v extrémních případech dokonce smrt. Zůstaly problémem až do dneška a potravinářský průmysl s nimi denně bojuje.
Cílem Evropskou komisí financovaného projektu  QLK1-2000-01248 koordinovaného Richardem Lawleyem z Leatherhead Food International bylo shromáždit údaje o kontrolních systémech HACCP pro mykotoxiny v potravním řetězci.
Výsledky projektu jsou nyní k dispozici online. Jedná se o faktografické údaje o 13 mykotoxinech, jejich charakteristika, informace o analytických a dekontaminačních metodách, související legislativa. Na webových stránkách je k dispotici i odkaz na nový manuál FAO o  kontrole mykotoxinů, který může být stažen.stažen.