Bezpečnost potravin

Gravinol® – nový výživový doplněk

Vydáno: 18. 3. 2003
Autor:

Gravinol®, antioxidant, extrakt hroznových peciček, funkční potraviny a nápoje

Firma Kikkoman Corporation vyvinula nový výživový doplněk se silným antioxidačním účinkem, nazvaný Gravinol®. Je to přírodní produkt a získává se extrakcí vinných semínek. Účinnou látkou jsou proanthokyanidiny, které jednak inhibují oxidační změny lipidů, vitaminů a dalších cenných složek, a současně plní funkci prvotřídního antioxidantů, důležitého pro lidské zdraví. Gravinol® snižuje hladinu cholesterolu, omezuje oxidační poškozování během fyzické zátěže, snižuje únavnost svalů. Nevykazuje  žádnou mutagenitu nebo jiné nežádoucí vlivy na zdraví. Synergickým efektem spolu se sójou zlepšuje senzorický profil výrobků ze soji. Je zcela rozpustný ve vodě i v etanolu a čirý ve vodě (1 % hm.).  Je tepelně stabilní i po  zahřátí na 121 °C po dobu 30 min. Je to vhodný přídavek do potravin i nápojů.

E. Leigh, Grape Seed Extract Applications Expand. Prepared Foods, 2003, February, č. 2, s. 59.