Bezpečnost potravin

GM-plodiny s upraveným složením mastných kyselin

Vydáno: 22. 3. 2012
Autor: Ing. Irena Suková

Byla vyvinuta sója s vysokým obsahem kyseliny olejové na úkor kyseliny linolové nebo sója s vysokým obsahem kyseliny stearidonové (n-3). Posuzuje se proces vývoje a výhledy na využití.

Jedním z cílů genových modifikací (GM) je zlepšení nutriční hodnoty. Stále se zvyšuje spektrum kulturních plodin se složením, které bylo upraveno pomocí GM. Podařilo se vyvinout dva typy sójových bobů s geneticky modifikovaným složením mastných kyselin (MK), které jsou v současné době ve fázi komercializace pro evropský trh. Jedná se o sóju s vysokým obsahem kyseliny olejové nebo s vysokým obsahem kyseliny stearidonové (n-3 MK).
Oleje s vysokým obsahem mononenasycené kyseliny olejové, a současně nízkým obsahem polynenasycených MK jsou významné při výrobě tuků na pečení a smažení. Nová GM-sója má snížený podíl polynenasycené kyseliny linolové o 5 – 15 % při zvýšení obsahu kyseliny olejové. Takový olej je konkurenceschopný s řepkovým a se slunečnicovým bohatším na kyselinu olejovou („high oleic“). Je otázkou, jak může být tento olej úspěšný v Evropě, kde mu konkuruje právě tradičně používaný řepkový a slunečnicový olej. V USA je situace jiná, tam jsou pěstitelé, výrobci a spotřebitelé olejů značně orientováni na sóju.
V případě sójového oleje s vysokým obsahem kyseliny stearidonové (SDA, 18:4, n−3) se jedná o produkt, který je ve výživě nedostatkový (tzn. omega-3 mastné kyseliny), které  jsou získávány především z rybích olejů. Proto by mohl být na trhu konkurenceschopný.

Ernährung, 36, 2012, č. 1, s. 12-18

Objednávka kopie článku
 
Předcházející informace: