Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek GM-plodiny s upraveným složením mastných kyselin do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv
Aktuality > Aktuality

GM-plodiny s upraveným složením mastných kyselin

Vydáno: 22.3.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Byla vyvinuta sója s vysokým obsahem kyseliny olejové na úkor kyseliny linolové nebo sója s vysokým obsahem kyseliny stearidonové (n-3). Posuzuje se proces vývoje a výhledy na využití.
Jedním z cílů genových modifikací (GM) je zlepšení nutriční hodnoty. Stále se zvyšuje spektrum kulturních plodin se složením, které bylo upraveno pomocí GM. Podařilo se vyvinout dva typy sójových bobů s geneticky modifikovaným složením mastných kyselin (MK), které jsou v současné době ve fázi komercializace pro evropský trh. Jedná se o sóju s vysokým obsahem kyseliny olejové nebo s vysokým obsahem kyseliny stearidonové (n-3 MK).
Oleje s vysokým obsahem mononenasycené kyseliny olejové, a současně nízkým obsahem polynenasycených MK jsou významné při výrobě tuků na pečení a smažení. Nová GM-sója má snížený podíl polynenasycené kyseliny linolové o 5 – 15 % při zvýšení obsahu kyseliny olejové. Takový olej je konkurenceschopný s řepkovým a se slunečnicovým bohatším na kyselinu olejovou („high oleic“). Je otázkou, jak může být tento olej úspěšný v Evropě, kde mu konkuruje právě tradičně používaný řepkový a slunečnicový olej. V USA je situace jiná, tam jsou pěstitelé, výrobci a spotřebitelé olejů značně orientováni na sóju.
V případě sójového oleje s vysokým obsahem kyseliny stearidonové (SDA, 18:4, n−3) se jedná o produkt, který je ve výživě nedostatkový (tzn. omega-3 mastné kyseliny), které  jsou získávány především z rybích olejů. Proto by mohl být na trhu konkurenceschopný.

Ernährung, 36, 2012, č. 1, s. 12-18

Objednávka kopie článku
 
Předcházející informace:
Geneticky modifikovaná sója A5547–127 (aktualizace) (2011)
Další genetický výzkum genomu sóji (2011)
Genetické modifikace olejnatých rostlin a brambor (2010)
Registr GM potravin a krmiv v EU (2009)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018