Bezpečnost potravin

GM brambory s několika přednostmi

Vydáno: 22. 1. 2016
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN ze dne 22. 1. 2016.

V USA byly schváleny geneticky modifikované (dále „GM“) brambory, které přinášejí hned několik výhod oproti klasickým bramborám. Jedná se o GM brambory Innate™ 2. generace, které vyprodukovala americká společnost J.R. Simplot Company.

GM brambory Innate™ 2. generace jsou vylepšeny v následujících směrech: jsou méně náchylné k otlakům a tmavnutí, mají zlepšenou skladovatelnost v chladných podmínkách, jsou resistentní k patogenům plísně bramborové a obsahují méně asparaginu. Těchto zlepšení firma dosáhla využitím genů z planě rostoucích i kulturních druhů brambor.

Odhaduje se, že díky těmto novým vlastnostem bude možné ročně redukovat až 45 % postřiků proti plísni bramborové, při smažení brambor se sníží až o 90 % akumulace akrylamidů (díky nižšímu obsahu asparaginu), a v chladných podmínkách bude možné (díky sníženému obsahu redukujících cukrů) uskladnit takové brambory až po dobu 6 měsíců, aniž by začaly sládnout.

GM brambory Innate™ 2. generace dostaly v USA zelenou od dvou důležitých úřadů, a to FDA (Food and Drug Administration) a USDA (U.S. Departement of Agriculture). FDA vydala stanovisko, v němž uvádí, že se tyto GM brambory neliší složením, bezpečností nebo jinými relevantními parametry oproti klasickým bramborám, které jsou na trhu jako potravina nebo krmivo. Před tím, než GM brambory budou uvedeny na trh, je však ještě zapotřebí kladné stanovisko EPA (U.S. Environmental Protection Agency).

Zdroj:
http://www.simplotplantsciences.com/index.php/press-releases/view/innate-second-generation-potato-receives-fda-safety-clearance 

Převzato z: BIOTRIN