Bezpečnost potravin

Glukóza zlepšuje paměť?

Vydáno: 28. 1. 2006
Autor:

Zvýšený přívod glukózy může, podle výsledků nedávného britského výzkumu, zlepšit paměť a to až o 17 % při dávce 50 g cukru.

Slazené nápoje jsou sice výživáři či zdravotníky zatracovány, nicméně nedávný výzkum prováděný pracovníky Glasgow Caledonian University naznačuje, že zvýšený přívod glukózy může zlepšit mozkovou činnost. Výzkumu se zúčastnilo 25 dospělých ve věku od 18 do 52 let, kteří dostávali ochucenou vodu obsahující 25 g cukru (množství ekvivalentní množství cukru obsaženého v jedné plechovce Coca-Coly), resp. 50 g cukru, resp. placebo. Při následujících paměťových testech bylo zjištěno, že účastníci, kteří dostávali 25 g cukru měli o 11 % lepší paměť než skupina s placebem, u skupiny dostávající 50 g cukru se paměť zlepšila o 17 %. Pravděpodobným důvodem tohoto jevu může být fakt, že glukóza působí příznivě na paměť ovlivňováním neurálního mechanismu, kupř. hippocampu (struktura ve středním temporálním laloku, která se podílí na procesech paměti, emocí a integrace podnětů z mnoha částí mozku), který podporuje funkci paměti, ale s věkem slábne. Rovněž bylo konstatováno, že zvýšení může být větší u osob s dobrou regulací glukózy. Slazené nápoje jako Coca-Cola jsou mezi výrobky, jejichž prodej prostřednictvím prodejních automatů byl v loňském roce v britských školách zakázán v rámci vládní iniciativy snižovat množství nezdravých potravin konzumovaných dětmi. Namísto slazených nápojů je vhodnější pro zlepšování paměti využívat efektivněji přírodní zdroje cukru. Další informace na adrese   nebo zde
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/display.asp?id=556&username=&itemtype=news  (17.1.06)