Bezpečnost potravin

Glukosamin sulfát může zpomalit progresi osteoartrózy

Vydáno: 10. 11. 2002
Autor:

Výzkum prováděný pracovníky UK a Revmatologického ústavu v Praze ve spolupráci s Výzkumnou laboratoří Rotta v Itálii potvrdil, že dlouhodobé podávání glukosaminu může zpomalit progresi osteoartrózy kolenních kloubů.

Dlouhodobé podávání glukosamin sulfátu může zpomalit progresi osteoartrózy kolenních kloubů. Glukosamin je přírodní látka nacházející se především v kloubních chrupavkách, přispívající k jejich pružnosti a pevnosti a podporující normální funkci kloubu. V rámci výzkumu prováděného pracovníky Univerzity Karlovy a Revmatologického ústavu v Praze ve spolupráci s Výzkumnou laboratoří Rotta v italské Monze, kterého se zúčastnilo 200 pacientů s diagnostikovanou osteoartrózou kolenního kloubu, dostávali účastníci denně po dobu tří let buď 1 500 mg glukosamin sulfátu formou tablet, nebo placebo, a v pravidelných intervalech byla posuzována progrese osteoartrózy kolenního kloubu. Typické příznaky choroby se při podávání placeba téměř nezměnily, zatímco u glukosamin sulfátu došlo v 20–25 %  případech k jejich významnému zlepšení.
Archives of Internal Medicine, 162,2002, s. 2113–2123