Bezpečnost potravin

Genistein v sóji spojován se snížením imunity

Vydáno: 30. 5. 2002
Autor:

genistein-sloučenina typu estrogenu, bezpečnost kojenecké  výživy na bázi sóji

Podle nejnovějších poznatků vědců z University v Illinois může genistein, sloučenina typu estrogenu obsažená v sóji, narušovat imunitní funkci. V testech na zvířatech se zjistilo, že genistein aplikovaný injekčně i ve stravě snižoval počet imunitních buněk a zmenšoval brzlík, žlázu, ve které imunitní buňky dozrávají.
Tento objev vzbudil značnou pozornost z hlediska bezpečnosti kojenecké stravy na bázi sóji. Tu dostává v USA i v jiných zemích přibližně 15 % kojenců, které nelze krmit mateřským nebo kravským mlékem.
Výsledky výzkumu byly publikovány ve sborníku Národní akademie věd USA (National Academy of Science).
http://news.bbc.co.uk