Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Geneticky vylepšené kvasinky brání rostliny před patogenními houbami do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Geneticky vylepšené kvasinky brání rostliny před patogenními houbami

Vydáno: 23.7.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Asi tři čtvrtiny ztrát plodin kvůli mikrobiálním patogenům mají na svědomí různé houby. Obvykle proti nim používáme fungicidy, ale mají svá rizika. Představují zátěž pro životní prostředí. Další problém je v tom, že se u hub rychle vyvíjí rezistence, což nutí zemědělce neustále hledat nové cesty boje s houbami.

Kredit: Mogana Das Murtey & Patchamuthu Ramasamy/CC BY-SA 3.0.Aby houba pronikla do rostlinného pletiva, produkuje enzymy, které rozpouštějí pevnou stěnu rostlinných buněk. Patří k nim i polygalakturonázy (PG). Rostliny proti těmto útokům nejsou zcela bezbranné. Mohou vytvářet PG inhibující proteiny, tedy PGIPy, které brzdí tento typ útoku na rostlinné buňky.

Tým americké UC Riverside nalezl sekvenci DNA pro tvorbu proteinů PGIP u fazolí. Následně tuto sekvenci anebo její části vložili do kvasinek, čímž vytvořili GM kvasinky schopné produkovat PGIP proteiny.

Když potvrdili, že GM kvasinky začlenily novou DNA do své genetické výbavy, tak vědci kvasinky použili proti plísni šedé (Botrytis cinerea) a kropidláku černému (Aspergillus niger), kteří ohrožují řadu plodin.

Kvasinky s kompletní i částečnou sekvencí pro produkci proteinů PGIP v těchto experimentech úspěšně bránily růstu obou zmíněných plísní. Výsledky jsou slibné. Vylepšené kvasinky vyrábějí dost proteinů PGIP a jsou kandidátem na výroby ve velkém.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Zdroj: Gate2Biotech

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021