Bezpečnost potravin

Geneticky modifikovaná rýže by mohla být klíčem k řešení nedostatku potravin způsobeného změnou klimatu

Vydáno: 17. 4. 2023
Autor: BIOTRIN

Foto: Research Finds GM Rice Key to Tackling Food Shortages Caused by Climate Change- Crop Biotech Update (January 18, 2023) | Crop Biotech Update – ISAAA.org

Sheffieldská univerzita svým výzkumem poskytuje naději v oblasti boje s klimatickou krizí. Výsledkem jejich výzkumu je geneticky modifikovaná (GM) rýže, která lépe snáší vyšší množství soli, což umožňuje její pěstování v místech, kde by se tradičním odrůdám rýže nedařilo.

Klimatické změny nám v průběhu své činnosti přináší jeden z velmi neblahých efektů, a to je postupné zvyšování hladin moří. Stále více zemí na světě se potýká se zaplavováním svých vnitrozemských oblastí slanou mořskou vodou, čímž dochází k postupnému ničení plodin, které se nedokážou vyrovnat se zvýšenou slaností půdy.

Rýže je jednou z plodin nejhůře zasažených touto situací. V kontextu produkce sacharidů je to jedna z celosvětově nejdůležitějších plodin. Především v asijských zemích, jako jsou Vietnam, Indonésie a Indie, je pěstování rýže vlivem stoupající mořské hladiny stále obtížnější. Avšak Institut pro udržitelné potraviny Sheffieldské univerzity poskytuje naději prostřednictvím vytvoření GM rýže, která se vyznačuje sníženým množstvím stomat (průduchů, drobných otvorů sloužících k regulaci příjmu oxidu uhličitého pro fotosyntézu a zároveň k uvolňování vodní páry), a jež je odolnější vůči soli.

Vědci z Sheffieldské univerzity zjistili, že snížení počtu a velikosti stomat umožňuje rostlinám spotřebovat o přibližně 40 % méně vody, a to je nesmírně významné pro oblasti s deficitním množstvím vodních zdrojů. Rovněž došli ke zjištění, že snížení množství a velikosti stomat by mohlo ztížit pěstování rýže v extrémně vysokých teplotách, a proto je důležité nalézt optimální poměr velikosti i množství stomat za účelem vyšlechtění takové odrůdy rýže, která bude odolná i vůči zmíněným extrémním podmínkám.

Zdroje:

Zdroj článku: BIOTRIN