Gel pro bezpečnost potravin
Projekt španělských výzkumníků.
Výzkumníci z univerzity Miguel Hernandez v Alicante ve Španělsku vyvinuli gel z tropické rostliny Aloe Vera, který může být používán k udržení kvality a bezpečnosti čerstvých potravin.
„Gel, který nemá pravděpodobně vliv na chuť nebo vzhled potravin, je slibný jako bezpečná, přírodní a ekologicky příznivá alternativa ke konvenčním syntetickým ochranným prostředkům, které jsou aplikovány na produkty po sklizni,“ píše se ve zprávě o výzkumu.
Jak sdělil vedoucí studie Daniel Valero, ukázalo se, že neošetřené grapefruity se zkazily rychle za cca 7 dnů, přičemž gelem potažené grapefruity byly dobře ochráněny až 35 dní za stejných skladovacích podmínek.
Gel, složený většinou z polysacharidů, slouží jako přírodní bariéra vůči vlhkosti a kyslíku a skutečně zvyšuje bezpečnost potravin. Obsahuje různé antibiotické a antimykotické složky, které mohou potlačovat mikroorganismy odpovědné za nemoci pocházející z potravin. Výsledky výzkumu byly publikovány v listopadovém vydání časopisu Ressource v roce 2005.
Zdroj: BioCycle, 47, 2006, č. 4, s. 10