Bezpečnost potravin

Fytosteroly – součást funkčních potravin

Vydáno: 1. 4. 2009
Autor: berankova1

Rostlinné fytosteroly zabraňují vstřebávání cholesterolu do krevního oběhu.

Mléčné výrobky jsou z výživového hlediska velmi pozitivně hodnoceny. Mléčný tuk však obsahuje, jakožto tuk živočišného původu, stále diskutovaný cholesterol.
Cholesterol je samozřejmě pro lidský organizmus naprosto nezbytný a je organizmem syntetizován a také přijímán ve stravě. Je-li stravou přijímáno příliš velké množství cholesterolu, může dojít ke zvýšení hladiny LDL cholesterolu v krvi a následně ke vzniku chorob krevního oběhu (ateroskleróza). Oxidační produkty cholesterolu (oxysteroly – hydroperoxidy, epoxidy, ketony, trihydroxyderiváty), představují ještě větší riziko vzniku aterosklerózy než cholesterol. Snadno vytvářejí nerozpustné sloučeniny s bílkovinami krevní plazmy, a mohou tak tvořit usazeniny, které způsobují aterosklerózu. K oxidaci dochází nejen při skladování, ale je také katalyzována zvýšenou teplotou.
V poslední době se na trhu objevily výrobky (např. margariny, rostlinná másla), které obsahují steroly, zabraňující vstřebávání cholesterolu do krevního oběhu. Studie potvrdily, že rostlinné steroly (fytosteroly) inhibují vstřebávání cholesterolu z tenkého střeva. Konzumací takovýchto potravin dochází ke snížení LDL cholesterolu a celkového cholesterolu v krevním oběhu, zatímco hladina frakce HDL se neměnní.
Rostlinné steroly, jako jsou sitosterol, kampasterol a stigmasterol, které se nejčastěji vyskytují v rostlinách, jsou nenasycené. Rostlinné stanoly (např. sitostanol) vzniknou hydrogenací rostlinných sterolů. Steroly se získávají z různých jedlých olejů (řepkový, sojový, slunečnicový). Hlavním zdrojem stanolů v potravě je pšenice, žito a kukuřice.
Studie dokázaly, že sitostanol, nasycená forma sitosterolu, je nejúčinnější rostlinný sterol v inhibici vstřebávání cholesterolu. Sitosterol redukuje vstřebávání cholesterolu z 50 %, zatímco sitostanol z 85 %.
Nový výrobek Vividol T obsahuje estery  rostlinných sterolů a stanolů v řepkovém oleji. Poměr sterolů a řepkového oleje je 30/70 %. Vividol je určen do funkčních nebo tzv. potravin s přídatnou hodnotou. S tím souvisí také obsah ω-3 mastných kyselin (18:3 ALA). Vividol T neobsahuje žádné emulgátory ani jiná aditiva a nevyžaduje žádnou speciální technologii při zpracování a produkci funkčních potravin.

Potravinářská Revue, 2009, č.2, s.48-49
Další čísla Potravinářské Revue