Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek FVO: aflatoxiny v rýži basmati do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

FVO: aflatoxiny v rýži basmati

Vydáno: 1.6.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Mise FVO do Indie (listopad 2010) se zaměřila na kontrolu aflatoxinů v rýži basmati exportované do EU.
Úřad pro potraviny a veterinární záležitosti (FVO) Evropské komise provedl ve dnech 10.–18.11.2010 misi do Indie za účelem posouzení kontrolního systému zavedeného v Indii pro kontrolu kontaminace rýže basmati exportované do EU aflatoxiny.
Zástupci FVO zjistili, že z každé zásilky rýže exportované do EU jsou povinně odebírány vzorky k analýze. Zpracovatelské závody mají kontrolu aflatoxinů zařazenou do kontrolních systémů. Jsou jasně definovány kompetentní autority, hlavní roli hraje Export and Inspection Council (Rada pro export a inspekci). Navštívené závody splňovaly požadavky kodexového zákona o obecných zásadách hygieny potravin (CAC/RCP 1-1969, Rev.4-2003). Oficiální laboratoř a laboratoře v navštívených zpracovatelských podnicích byly akreditovány podle ISO 17025 a fungovaly dobře.
Některé nedostatky byly zjištěny v legislativě týkající se kontroly aflatoxinů, odběru vzorků rýže basmati pro analýzu aflatoxinů a v zavedeném systému HACCP.
Mise FVO došla k závěru, že kontrola aflatoxinů v rýži basmati exportované do EU nedokáže plně garantovat splnění požadavků nařízení (ES) č. 1881/2006. Jde hlavně o rozdíly v používaném postupu odběru vzorků.
Zpráva FVO (viz příloha) uvádí řadu doporučení pro kompetentní autority Indie.

Příloha: Final report of a milion carried out in India(pdf, 240 kB, 24 stran) 
Zdroj: Evropská komise

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018