Bezpečnost potravin

FSANZ varuje před konzumací tagatózy

Vydáno: 28. 7. 2004
Autor:

FSANZ nedoporučuje osobám s fruktózovou intolerancí používat nové nízkoenergetické sladidlo tagatózu (D-lyxo-2-hexulosa), které bylo nedávno schváleno jako náhrada sacharózy

Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu (FSANZ) doporučuje osobám s fruktózovou intolerancí nepoužívat nové nízkoenergetické sladidlo tagatózu (D-lyxo-2-hexulosa. V přírodě se vyskytuje v menších množstvích v gumě ze stále zeleného stromu Sterculia setigera, v ohřátém kravském mléce a dalších mléčných výrobcích. Pro většinu populace je zcela bezpečná). Tagatóza byla jako nová potravinářské ingredience určená pro použití jako náhrada sacharózy nedávno schválena FSANZ. Vzhledem k tomu, že je ale metabolizována stejným způsobem jako fruktóza, nepovažuje ji FSANZ za vhodnou pro spotřebitele s fruktózovou intolerancí. Podle FSANZ trpí zhruba jeden z 22 000 obyvatel fruktózovou intolerancí, protože postrádají enzymy nezbytné pro štěpení fruktózy. U těchto jedinců se rovněž projevuje intolerance sacharózová. Konzumace fruktózy nebo sacharózy by mohla u těchto osob vést ke snížení hladiny cukru v krvi a vyvolání silných abdominálních symptomů. Dlouhodobé používání těchto cukrů by mohlo způsobit žloutenku nebo poškození jater. Typickými výrobky, které mohou obsahovat tagatózu jsou
* Snídaňové cereálie
* Sycené a nesycené dietní nealkoholické nápoje
* Zmrzliny a zmrazené mléčné dezerty s nízkým obsahem tuku, resp. bez tuku
 *Dietní/zdravotní tyčinky
* Dietní cukrovinky
* Žvýkací gumy
* Cukrové a ledové polevy
* Pokrmy pro zvláštní výživu.
Více informací na adrese, nebo resp. 

http://www.foodsafetytoday.com