Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek FSA: Vývoj testování hovězích produktů do kategorie

Aktuality > Aktuality
Koňské maso - 2013 > Bezpečnost potravin - archiv - kauzy> Koňské maso - 2013

FSA: Vývoj testování hovězích produktů

Vydáno: 13.3.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Úřad pro bezpečnost potravin UK provádí rozsáhlé testování hovězích výrobků a zveřejňuje průběžně výsledky.

Odběr vzorků první a druhé fáze rozsáhlého šetření hovězích produktů ve Spojeném království byl dokončen a byly zveřejněny první výsledky testů. Výsledky ukazují, že 212 z 224 vzorků odebraných v první fázi testování je negativních na přítomnost více než 1 % koňské a prasečí DNA.
V první fázi šetření obsahovaly dva výrobky více než 1 % prasečí DNA, ale žádné hovězí výrobky neobsahovaly více než 1 % koňské DNA. Předběžné testy ukázaly, že 7 vzorků odebraných ze 6 odlišných produktů, může obsahovat více než 1 % koňské DNA a další 3 vzorky mohou obsahovat více než 1 % prasečí DNA. Pro potvrzení je ale nutné provést další šetření.
V druhé fázi šetření byl zjištěn jeden produkt obsahující více než 1 % prasečí DNA, žádný neobsahoval více než 1 % koňské DNA. Tato druhá fáze šetření ještě probíhá.

Tři hovězí produkty, které obsahovaly více než 1 % prasečí DNA:

Tyto výrobky byly ve Spojeném království staženy z prodeje.

V první fázi šetření byly odebrány především vzorky burgerů, ale také hovězích uzenin, masových kuliček a mletého masa. Byly odebírány vzorky mražených a chlazených produktů.

V druhé fázi byla rozšířena řada testovaných zpracovaných hovězích produktů, tak aby zahrnovala hotová jídla (mražená, chlazená a v konzervách).

Úřad FSA se zaměřuje i nadále na nepřípustnou kontaminaci hovězích produktů koňským masem, kdy bylo detekováno více než 1 % koňské DNA. Úřad se domnívá, že takovéto množství koňské DNA ukazuje buď na nepřípustnou nedbalost nebo úmyslné nahrazování jednoho druhu masa jiným.

 

Zdroj:  FSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018