Bezpečnost potravin

FSA varuje před organickou drůbeží

Vydáno: 3. 11. 2004
Autor:

FSA a FSAI vydaly společné prohlášení, týkající se některých druhů organických drůbežích výrobků, ve kterých byla zjištěna rezidua antibiotik nitrofuranu a furazolidonu, která jsou v živočišné výrobě zakázána v celé EU již od roku 1995.

Britský a irský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA, FSAI) vydaly společné prohlášení, týkající se některých druhů organických drůbežích výrobků, ve kterých byla zjištěna rezidua nitrofuranu a furazolidonu. Používání nitrofuranových antibiotik je v živočišné výrobě zakázáno v celé EU od roku 1995 vzhledem k tomu, že existují důvodná podezření o toxicitě těchto léků a jejich metabolitů. Bezprostřední riziko konzumace těchto drůbežích výrobků pro lidské zdraví je relativně nízké, protože účinky se projeví až po dlouhodobém působení těchto léků. Nitrofuranová antibiotika jsou skupinou léčiv, jejichž používání bylo rozšířeno k léčbě a prevenci onemocnění zvířat z intenzivních chovů, především vepřů a drůbeže. Drůbež byla dodávána zpracovatelskou společností Moy Park v severním Irsku do supermarketů v celé Británii a v Irské republice. Přestože inkriminované drůbeží výrobky mají v současné době již prošlé datum prodeje a v supermarketech se již neprodávají, mohou mít spotřebitelé tyto výrobky doma zmrazené. FSA proto upozorňuje, aby tuto drůbež nekonzumovali, event. aby ji vrátili zpět do obchodu, kde ji koupili. Kontaminace byla v Británii zjištěna v průběhu provádění rutinního kontrolního programu pro potřeby veterinární mediciny. V současné době probíhá šetření původu a způsobu kontaminace antibiotiky. Výrobky, na které se vztahuje varování FSA byly prodávány v obchodech Waitrose, Tesco, Morrisons a CWS. Více informací na adrese  event. zde

http://www.foodsafetytoday.com