Bezpečnost potravin

FSA varuje před konzumací některých druhů makrel

Vydáno: 24. 8. 2003
Autor:

Britský Úřad pro potravinové standardy varuje před konzumací některých druhů makrelovitých ryb, nesprávně označených a prodávaných jako mořský okoun.

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) varuje před konzumací některých druhů makrelovitých ryb (Lepidocybium flavobrunneum a Ruvettus pretiosus), běžně známých jako escolar nebo „hadí makrela“. Bylo zjištěno, že escolar se prodává v některých obchodech pod nesprávným označením jako „mořský okoun“ nebo „steaky z mořského okouna“ a může způsobovat onemocnění v důsledku velmi vysokého obsahu oleje. Oleje s voskovými estery v escolaru jsou nestravitelné, mohou mít projímavé účinky, způsobovat žaludeční křeče a průjmy. Dalšími symptomy mohou být bolesti hlavy, pocity nevolnosti a zvracení, trvající obvykle 24–48 hodin. FSA zdůrazňuje, že pojmenování mořský okoun přísluší pouze druhu Dicentrarchus labrax, a je tudíž protizákonné prodávat escolar jako mořského okouna. Ryby jsou běžně dodávány do obchodní sítě a cateringových podniků zmrazené, obvykle jako steaky, a to s nebo bez kůže a kostí. Více informací na  adrese  
http://www.foodsafetytoday.com