Bezpečnost potravin

FSA stanovil výši příjmu soli pro děti

Vydáno: 20. 5. 2003
Autor:

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) stanovil na základě zprávy Poradního výboru pro výživu (SACN) limitní hodnoty příjmu soli pro děti.

Britský Úřad pro potravinové standardy poprvé zveřejnil limitní hodnoty příjmu soli pro děti. Tyto standardy byly stanoveny na podkladě nové zprávy Poradního výboru pro výživu (SACN). Příslušné hodnoty byly určeny v souladu s poznatky o vztahu mezi vysokým příjmem soli a vysokým krevním tlakem, který může v pozdějším věku zvyšovat riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Zpráva SACN potvrzuje předchozí doporučení, podle kterého snížení příjmu soli u dospělých o jednu třetinu, tj. z 9 g na 6 g denně, může významně přispět ke zlepšení zdraví populace. Ve zprávě se konstatuje, že současný příjem soli u dětí je v poměru k jejich tělesné hmotnosti mnohem vyšší než u dospělých. FSA doporučuje rodičům snížit množství soli při přípravě pokrmů v domácnostech a pozorně sledovat údaje o obsahu soli na upravených potravinách, z nichž podle současných poznatků pochází zhruba 75 % soli přijímané prostřednictvím stravy. FSA vítá návrhy Svazu výrobců potravin a nápojů (FDF) na snížení obsahu soli ve výrobcích, oceňuje již podnikané kroky v tomto směru v pekárenském průmyslu (snížení obsahu soli v chlebu), a očekává obdobnou iniciativu i u dalších sektorů.
http://www.foodsafetytoday.com/
Příloha : Příjem sodíku pro různé věkové skupiny dětí  [doc ; 24576 bytů]