Bezpečnost potravin

FSA požaduje více testů na barviva v koření

Vydáno: 7. 5. 2005
Autor:

FSA uvažuje o realizaci rozsáhlého programu na testování importovaného koření, zejména chilli, papriky, kurkumy a kajenského pepře na přítomnost nepovolených barviv, jako jsou Sudan I a Para Red.

Britský Úřad  pro bezpečnost potravin (FSA) uvažuje o realizaci rozsáhlého programu na testování importovaného koření na přítomnost nepovolených barviv. Do seznamu sledovaných druhů by mělo být zařazeno koření jako chilli, paprika, kurkuma a kajenský pepř. Formální plán bude zveřejněn během týdne. Rozhodnutí o zvýšené kontrole dováženého koření bylo vyvoláno situací v několika posledních týdnech, kdy byla v Británii u řady potravinářských výrobků zjištěna kontaminace nepovolenými barvivy Sudan I a Para Red (paranitranilinová červeň, barvivo chemicky velmi podobné barvivu Sudan I), která jsou pravděpodobně genotoxickými karcinogeny. Koncem minulého týdne vydala FSA varování týkající se papriky a rýžových koláčů, které byly kontaminovány nepovolenými barvivy. Paprika obchodní značky Bart a Co Op kontaminovaná barvivem Para Red, která byla stažena z prodeje, pocházela ze Španělska, od stejné firmy jako kontaminovaná paprika použitá ve výrobcích Old El Paso, stažených z prodeje v dubnu t. r. Paprika kontaminovaná barvivem Sudan I a Para Red, použitá v rýžových koláčích Tesco Rice Cakes, pocházela pravděpodobně od firmy ze střední Asie. Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com