Bezpečnost potravin

FSA nedoporučuje fortifikaci mouky kyselinou listovou

Vydáno: 4. 3. 2003
Autor:

Nadměrné množství může u starších lidí vyvolat deficit vitaminu B12 vzhledem k jeho obtížnější absorpci, což může znamenat neurologické potíže.

Úřad pro potravinové standardy (FSA) Velké Británie rozhodl nedoporučovat přídavek kyseliny listové do mouky za účelem snižování rizika výskytu defektu nervové trubice novorozenců. Kyselina listová sice pomáhá snižovat toto riziko, ale pokud se zvyšuje její konzumované množství v důsledku fortifikace, může u starších lidí dojít k  deficitu vitaminu B12, což může znamenat neurologické potíže. Důvodem je, že u starších lidí je obtížnější absorpce vitaminu B12.
Pro získání dalších pokladů bude využita studie z Chile, kde se začalo s povinnou fortifikací mouky kyselinou listovou.
EU Food Law, 2002, č. 125, s. 24–25