FSA doporučuje omezit konzumaci tuňáka
Britský úřad pro potravinové standardy doporučuje těhotným a kojícím ženám omezit v zájmu zdraví svých dětí konzumaci tuňáka, žraloka a mečouna.
Britský úřad pro potravinové standardy (FSA) znovu důrazně doporučuje těhotným a kojícím ženám omezit konzumaci ryb ve snaze zabránit tzv. riziku ze rtuti. Doporučení se týká rovněž žen o mateřství uvažujících. Podle FSA by spotřeba tuňáka měla být omezena na maximálně dvě konzervy střední velikosti týdně nebo na jeden steak čerstvého tuňáka týdně. Stejně tak by se měly tyto ženy vyhýbat masu ze žraloka a mečouna. Těhotných a kojících žen, které by konzumovaly tyto ryby ve větším množství než je doporučováno, pravděpodobně není mnoho, ale pro ty, které běžně jedí ryb více by mělo být toto varování důvodem k určité změně ve stravování, která se pozitivně odrazí v ochraně nenarozeného dítěte a následně ve vývoji kojence. Tato doporučení, týkající se tuňáka, se nevztahují na starší děti ani na jiné skupiny populace, ovšem konzumace žraloka a mečouna se dětem mladším 16 let stále nedoporučuje. Posledně jmenované ryby mohou mít obsah rtuti 5–7krát vyšší než konzervovaný tuňák, resp. 2–4krát vyšší než tuňák čerstvý. Výzkum prováděný FSA v roce 2002 prokázal relativně vysoké množství rtuti v některých typech velkých dravých ryb a nejnovější doporučení bylo vydáno v návaznosti na rozsáhlou kontrolu zaměřenou na možná rizika, prováděnou nezávislým Výborem pro toxicitu (COT). Během prováděného šetření porovnával COT hladinu rtuti v mase ryb s maximálně přípustnými hodnotami týdenního příjmu rtuti (3,3 μg/kg tělesné hmotnosti) stanovenými Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Zatímco pro běžnou populaci považuje COT uvedený limit za adekvátní, domnívá se, že pro vyvíjející se plod a kojence není dostatečně bezpečný vzhledem k možným vlivům na centrální nervový systém. Navrhuje proto, aby pro tuto skupinu byla stanovena přísnější kritéria, konkrétně maximální přívod 0,7 μg/kg/týden. Nové bezpečnostní směrnice pro těhotné a kojící ženy jsou téměř pětkrát nižší než pro ostatní populaci. FSA ovšem i nadále propaguje obecně příznivé účinky konzumace ryb a ubezpečuje spotřebitele, že pokud se týká možného přívodu rtuti není naprosto žádný důvod k panice. Ryby zůstávají důležitou složkou vyvážené stravy jako zdroj vysoce kvalitního proteinu a dalších živin. Mají nízký obsah tuku a rybí olej může působit jako prevence srdečního záchvatu. FSA obecně doporučuje dvě porce ryby týdně, přičemž jedna porce může být ryba tučná. Toto doporučení vychází ze zjištění, že konzumace ryb v tomto množství přispívá k výraznému snížení rizika srdečních onemocnění. Britové konzumují v průměru pouze tři čtvrtiny porce bílého rybího masa a čtvrtinu porce tučnější ryby týdně.
http://www.nutraingredients.com