Bezpečnost potravin

FDA varuje před konzumací syrové cibule

Vydáno: 20. 11. 2003
Autor:

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv upozorňuje veřejnost na nedávné případy výskytu hepatitity A, spojené s konzumací syrové nebo nedostatečně tepelně upravené zelené cibule.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) upozorňuje veřejnost na několik nedávných případů výskytu hepatitity A, spojené s konzumací syrové nebo nedostatečně tepelně upravené zelené cibule. Jsou zmiňovány zářijové případy v Tennessee, Severní Karolině a Georgii, a především pak rozsáhlý výskyt koncem října a začátkem listopadu v Pensylvánii, kde byla za domnělý zdroj označena restaurace nedaleko Pittsburghu. Dřívější výskyty byly spojovány se syrovou nebo nedovařenou zelenou cibulí v restauracích, zdroj v Pensylvánii nebyl ještě definitivně potvrzen. Cibule používaná v Tennessee byla importována z Mexika, v současné době je FDA v kontaktu s mexickými úřady. Do doby, než bude situace uspokojivě vyřešena doporučuje FDA spotřebitelům cibuli důkladně tepelně opracovat a kontrolovat pokrmy, které mohou obsahovat syrovou nebo pouze minimálně opracovanou cibuli, zakoupené v restauracích a lahůdkářstvích. FDA bude rovněž bezpečnost zelené cibule i nadále monitorovat a v případě potřeby přijímat potřebná opatření.
Více informací na adrese  
http://www.foodsafetytoday.com