Bezpečnost potravin

FDA určí, které potraviny budou označovány za nízkosacharidové

Vydáno: 22. 3. 2004
Autor:

Americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) hodlá určit, které potraviny budou smět být označovány jako potraviny s nízkým či sníženým obsahem sacharidů a stanovit pro výrobce závaznou metodu na kalkulaci množství sacharidů v jedné porci.

Je to reakce na současný stav, kdy řada potravin evidentně obsahujích vysoká množství sacharidů, je na obale a při propagaci v reklamě označována na nízkosacharidové. Výkonná komisařka FDA Lester Crawfordová na tiskové konferenci sdělila, že FDA chce „demystikovat současný zmatek, který o oblasti deklarace obsahu sacharidů v potravinách panuje“. Předpokládá, že v důsledku zavedení definice budou muset být textace na etiketách u velké řady údajně nízkosacharidových potravin změněny. FDA již nařídil výrobcům, aby přestali na etiketách používat označení „s nízkým obsahem sacharidů“ a se „sníženým obsahem sacharidů“, dokud tyto pojmy nebudou přesně definovány. Organizace výrobců potravin Grocery Manufacturers of America předala FDA petici, ve které doporučuje za potraviny „s nízkým obsahem sacharidů“ označovat výrobky obsahující 9 gramů sacharidů na 100 gramů výrobku (1 porce). Spotřebitelská skupina CSPI chce definovat jako potraviny „s nízkým obsahem sacharidů“ ty, které obsahují 6 gramů sacharidů/100 gramů výrobku a jako potraviny „se sníženým obsahem sacharidů“ ty, které obsahují o minimálně 25 procent méně sacharidů než originální verze potraviny.
www.fda.gov