Bezpečnost potravin

FDA publikuje další údaje o akrylamidu

Vydáno: 2. 7. 2005
Autor:

FDA publikovalo další údaje o hladině potenciálního karcinogenu akrylamidu v potravinách. Údaje byly získány jako součást rozsáhlého výzkumu stravování.

Centrum pro bezpečnost potravin a aplikovanou výživu (CFSAN) při americkém Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) publikovalo další údaje o hladině potenciálního karcinogenu akrylamidu v potravinách. Údaje byly získány jako součást rozsáhlého výzkumu stravování (TDS), zaměřením se na výskyt akrylamidu ve výrobcích potravinového koše zahrnujících přibližně 280 základních potravin, včetně chleba, cereálních přesnídávek, oliv, čokolády a snack potravin. U několika testovaných výrobků byla zjištěna hladina akrylamidu nad 1 000 ppb. Mezi inkriminovanými potravinami figurovaly krekery „Health Halley Original Graham Crackers“ (1540 ppb), „Nabisco Graham“ (944), „National Food Mariquitas Potato Chips“ (1570) a „Trader Joe’s Veggie Chips Potato Snacks“ (1970 ppb). Tým pracovníků z University of Reading provádějící výzkum se domnívá, že akrylamid vzniká reakcí mezi aminokyselinou asparaginem, který se vyskytuje v relativně vysokých množstvích přirozeně v bramborách, cereáliemi a cukrem. Testy potvrdily, že asparagin při zahřátí (nad 100 °C) reaguje s cukrem za vzniku akrylamidu. Více informací na adrese  

http://www.foodsafetytoday.com