Bezpečnost potravin

FDA doplňuje zdravotní tvrzení o rozpustné vláknině

Vydáno: 21. 3. 2008
Autor:

Zdravotní tvrzení o vztahu rozpustné beta-glukanové vlákniny a rizika koronárních srdečních onemocnění bylo rozšířeno o beta-glukanový koncentrát společnosti Cargill.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal prozatímní směrnici k doplnění existujícího zdravotního tvrzení s názvem „Rozpustná vláknina z některých potravin a riziko koronárních srdečních onemocnění“. Podle nové směrnice bude nyní tvrzení zahrnovat jako vhodný zdroj beta-glukanové rozpustné vlákniny vedle dříve uváděné beta-glukanové rozpustné vlákniny z celozrnných ovesných a ječných produktů i „ječnou beta-vlákninu“. Jedná se o beta-glukanový výrobek společnosti Cargill „Barley betafiber“, který se získává patentovaným extrakčním postupem z ječmene. Betafiber neobsahuje žádné GMO, k výrobě se nepoužívají geneticky obohacené variety ječmene. Betafibre s obchodní značkou Barliv  se může uplatnit v řadě aplikací od sycených nápojů až po snacky a cereální směsi. Více informací na adrese nebo zde