Bezpečnost potravin

FDA bude kontrolovat údaje o alergenech při označování potravin

Vydáno: 13. 9. 2001
Autor:

deklarace obsahu alergenů, arašídy, školení inspektorů, kontrola 6 000 závodů, identifikace ingrediencí s alergeny

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) plánuje v průběhu příštích dvou let rozsáhlou inspekci pekáren, cukrovinkářských závodů a dalších potravinářských závodů s cílem kontrolovat správnost deklarování obsahu alergenů v potravinách. Podnětem k tomuto rozhodnutí byly nedávné kontroly několika závodů v Minnesotě a Wiscontinu, při nichž bylo zjištěno, že více než čtvrtina sledovaných výrobců sušenek a zmrzlin používala ingredience, zejména arašídy, jejichž obsah nebyl vyznačen na etiketách. Inspekce by měla obsáhnout zhruba 6 000 potravinářských závodů po celých Spojených státech. Proškolení 2 500 inspektorů FDA bude ukončeno během letošního roku. FDA bude rovněž požadovat, aby se výrobci potravin a dodavatelé ingrediencí seznámili se všemi chuťovými přísadami, barvivy a kořením, používanými ve výrobě, aby mohli bezpečně identifikovat ty, které obsahují běžné alergeny. Pracovníci FDA předpokládají, že omezí používání některých obecných tvrzení, kterými výrobci preventivně označují všechny své výrobky, aby se vyhnuli eventuálním soudním přím. Jedním z takovýchto tvrzení, která je možno považovat za nesprávné a zavádějící je konstatování „…mohou obsahovat arašídy“.
Milling & Baking, 80, 2001, č. 18, s. 26