Bezpečnost potravin

Falšování potravin a jeho prokazování, zajímavé případy

Vydáno: 2. 8. 2004
Autor:

falšování potravin, náhrada suroviny, nedodržený podíl suroviny, SZPI, jednotlivé nálezy

Jsou popsány aktivity Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v oblasti kontroly falšování potravin. Z hlediska falšování patří mezi kritické komodity luxusní potraviny (lihoviny, víno, koření) a potraviny prodávané ve velkém množství (masné a mléčné výrobky, tuky a oleje, káva a kakao, ovocné šťávy, zmrzliny, vaječný koňak, vaječné těstoviny). Mezi hlavní způsoby falšování patří náhrada nákladné suroviny za levnou, použití jiné než deklarované technologie, maskování nedodržení receptury, nesprávné uvedení místa původu (hlavně u vína) a zneužití známé značky. SZPI odhalila použití jiné než deklarované suroviny u masných výrobků, přídavek náhražek do instantní kávy (čekanka, slad, obiloviny, cukr) nebo kakaa (polysacharidy, zejména škroby), přídavky škrobových sirupů či třtinového cukru do medu, porušení pravosti slunečnicových či olivových olejů, zvodnění burčáku, použití syntetického lihu do lihovin, nedodržení podílu ovocných šťáv. Předepsané minimální množství deklarované suroviny nebylo dodrženo u kečupů, v jahodových marmeládách a džemech, v instantních čajích (podíl extraktu), mléčného tuku u zmrzlin a směsných pomazánkových tucích a vajec ve vaječných těstovinách nebo vaječných likérech.

Hamr, K., Cuhra, P.: Falšování potravin a jeho prokazování, zajímavé případy.

Výživa a potraviny, 59, 2004, č. 4, s. 92 – 93