Bezpečnost potravin

Fakta o alergenicitě lupiny

Vydáno: 29. 8. 2004
Autor:

FSANZ reagoval na zvýšený zájem spotřebitelů o problém alergenicity lupiny, vyvolaný před časem publikovanými zprávami o třech případech alergické reakce na konzumaci potravin obsahujících lupinu, vydáním přehledné informace o produktech z lupiny a jejich potenciální alergenicitě.

Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu (FSANZ) reagoval na zvýšený zájem spotřebitelů o problém alergenicity lupiny, vyvolaný před časem publikovanými zprávami o třech případech alergické reakce na konzumaci potravin obsahujících lupinu, vydáním přehledné informace o produktech z lupiny a jejich potenciální alergenicitě. Mouka z lupiny je v poslední době předmětem zájmu jako ingredience s vysokým obsahem proteinu. Publikovaný přehled vlastností lupiny se odvolává na studii zveřejněnou v časopisu Medical Journal of Australia (181, 2004,  č. 4), která referuje o případech alergické reakce na lupinu a upozorňuje na to, že lidé s alergií na arašídy mohou být rovněž alergičtí na lupinu vzhledem k tomu, že hlavní alergen lupiny se nachází i v arašídech. Podle FSANZ to ovšem  neznamená, že by měla být lupina uvedena v seznamu základních alergenů, protože její použití jako ingredience v potravinách je v Austrálii značně omezeno. Lupina se pěstuje v západní Austrálii a používá se převážně ve výrobě krmiv. Mouka z lupiny se jako potravinářská ingredience používá v Evropě, zejména při výrobě pekařských výrobků a těstovin, v EU ale není zařazena na seznamu 12 hlavních potenciálních alergenů a jejich derivátů, které musí být s platností od listopadu 2004 jasně vyznačeny na etiketě potravinářských výrobků. Nicméně alergenicita lupiny byla již dříve prokázána ve Velké Británii i jiných zemích. Více informací na internetové adrese

 http://www.foodsafetytoday.com