Extrakt z ořechů kešu pro diabetiky
Vydáno: 27. 10. 2010
Autor:
Kyselina anakardiová obsažená v semenech má vliv na zvýšení příjmu glukózy svalovými buňkami.
Výzkumníci z univerzity v Montrealu zjistili, že extrakt z ořechů kešu, speciálně kyselina anakardiová, aktivuje bílkovinnou kinázu aktivující AMP, v důsledku čehož se zvyšuje množství přenašečů glukózy z plasmy, takže se zvýší příjem glukózy svalovými buňkami. Extrakt z listů, kůry nebo dužnina plodů takový efekt nevykazuje.
Výzkumná práce byla popsána v „Hydro-ethanolic extract of cashew tree (Anacardium occidentale) nut and its principal compound, anacardic acid, stimulate glucose uptake in C2C12 muscle cells” v Molecular Nutrition and Food Research, doi:10.1002/mnfr.201000045
Food Technology, 2010, č. 9, s. 12
Další informace o ořeších kešu:
"Bioaktive Inhaltstoffe der Cashewnuss", Dtsch. Lebensm. Rdsch., 106, 2010, č. 9, s. 501-503