Bezpečnost potravin

Extrakt z ibišku může snižovat hladinu cholesterolu

Vydáno: 17. 10. 2004
Autor:

Extrakt z květů ibišku vykazuje stejné příznivé účinky na snižování cholesterolu jako červené víno a čaj. Obsahuje řadu stejných sloučenin jako červené víno včetně flavonoidů, polyfenolů a antokyaninů, které zabraňují oxidaci nízkodenzitních lipoproteinů a snižují hladinu cholesterolu.

Podle zjištění výzkumníků z Tchajwanu má extrakt z květů ibišku aplikovaný na krysy stejné příznivé účinky na snižování cholesterolu jako červené víno a čaj. Extrakt z ibišku, který se dosud používal k barvení a ochucování nápojů, obsahuje řadu stejných antioxidačních sloučenin jako červené víno včetně flavonoidů, polyfenolů a antokyaninů, které zabraňují oxidaci nízkodenzitních lipoproteinů (LDL), resp. „zlého“ cholesterolu. Potraviny a nápoje s ibiškovým extraktem by tak se mohly stát důležitým prostředkem přispívajícím zdraví srdce. V rámci studie, publikované v časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture, byly testovány čtyři skupiny krys, kterým byla podávána rozdílná potrava: jedna kontrolní, jedna kontrolní s vysokým obsahem cholesterolu, a dvě s vysokým obsahem cholesterolu suplementované rozdílným množstvím extraktu z ibišku (Hibiscus sabdariffa). Po dvanácti týdnech provedené krevní testy ukázaly, že extrakt významně snižuje obsah cholesterolu v krevním séru a účinně zabraňuje oxidaci nízkodenzitních lipoproteinů. Dále bylo konstatováno, že ibiškový extrakt může výrazně snížit hladinu lipidů včetně triacylglycerolů a celkového cholesterolu. Tyto údaje naznačují, že ibiškový extrakt je možno používat k prevenci aterosklerózy u lidí vzhledem k jeho antihyperlipidickému efektu a antioxidačnímu účinku na LDL. Mohl by se tudíž používat k prevenci řady kardiovaskulárních onemocnění u nichž hraje významnou roli cholesterol. Kardiovaskulární choroby jsou podle WHO jednou z nejčastějších příčin úmrtí na světě. Prodej potravin určených k prevenci srdečních onemocnění se ročně zvyšuje o 7,6 %, a podle informací Datamonitoru by mohl do roku 2007 pouze ve Velké Británii dosáhnout objemu 145 mil. L (212 mil.EUR). Hibiscus sabdariffa se pěstuje na celém světě, největšími producenty jsou Súdán, Egypt, Čína, Indie a Thajsko. Původně se používal v tradiční medicíně k léčení hypertenze a  jaterních onemocnění, ačkoliv tyto účinky nebyly vědecky ověřeny. Extrakty z květů se používají také při výrobě džemů, omáček, bylinkových čajů a v řadě zemí se přidávají i do nealkoholických nápojů. Ibišek pro potravinářské účely dodává německá  společnost Plantextrakt.
http://www.nutraingredients.com