Bezpečnost potravin

EU rozšiřuje požadavky na testování barviva Sudan

Vydáno: 10. 4. 2005
Autor:

Evropská komise rozšířila seznam výrobků, u nichž se požaduje testování na přítomnost barviva Sudan o importovanou kurkumu, panenský palmový olej a chilli koření.

Evropská komise (EC) rozšířila seznam výrobků, u nichž se požaduje testování na přítomnost barviva Sudan zařazením importované kurkumy (turmeric), panenského (nezpracovaného) palmového oleje, chilli koření a jiných chilli výrobků. Členské státy budou muset přidat kukrumu a panenský palmový olej do seznamu potravinářských výrobků, které musí být před importem do EU certifikovány jako „bez přítomnosti barviva Sudan“ (Sudan I, II, III a Sudan IV/šarlatová červeň). EC rovněž vydala nový leták, který seznamuje potravinářské a krmivářské pracovníky s povinnostmi spojenými s bezpečností potravin. Sedmibodový prospekt s názvem „Základní povinnosti provozovatelů potravinářských a krmivářských podniků“ je určen k rychlému informování potravinářských pracovníků. Barvivo Sudan bylo zjištěno v řadě vzorků nezpracovaného palmového oleje, který se často používá a západoafrické kuchyni. Kontaminace barvivem Sudan byla zjištěna rovněž u dvou vzorků kurkumy, importovaných z Kypru a Španělska. Více informací na adrese  nebo zde

http://www.foodsafetytoday.com