Bezpečnost potravin

Epidemie E. coli ve Walesu

Vydáno: 22. 10. 2005
Autor:

Vyšetřuje se zdroj epidemie, k níž došlo v září 2005 a která způsobila jedno úmrtí a dalších nejméně 156 onemocnění.

V Jižním Walsesu vypukla 18. září 2005 největší otrava z potravin, jaká se vyskytla ve Velké Británii za posledních téměř 10 let. Původcem epidemie, při které bylo hospitalizováno 37 osob včetně 10 dětí, které vyžadovaly zvláštní lékařskou péči (ze 42 škol), byla patogenní bakterie E. coli O15. Epidemie způsobila jedno úmrtí (5-letý chlapec) a nejméně dalších 156 případů onemocnění především u dětí. (Při poslední epidemii vyvolané E. coli v r. 1996 (v Lanarkshire) zemřelo 17 lidí.)

Vyšetřovatelé ze sféry veřejného zdraví vycházeli z předpokladu že uvedený kmen E. coli má původ v mase a zjistili tři kontaminované zdroje krájeného masa, nejmenovali však dodavatele. V případě dvou vzorků se mohlo jednat o původce, ale nebylo ani analýzou DNA rozeznatelné, který z nich způsobil infekci.

Dodavatel masa John Tudor & Son z Bridgendu byl 20. 9. nucen zastavit činnost a stáhnout potraviny z oběhu. Proti tomu se však odvolal.

Ministr zdravotnictví nařídil, aby ve Walesu byla učiněna preventivní opatření před dalším výskytem infekce. Nařídil také, aby Úřad pro potraviny (Food Standards Agency, FSA) Velké Británie provedl průzkum inspekčních zpráv z příslušné oblasti. Nejdůležitější je dodržování hygienických pravidel včetně mytí rukou, aby nedocházelo k sekundární infekci.

Rodiče postižených dětí obviňují státní orgány, že k epidemii došlo a že nebyla rychleji zastavena. Obávají se, že problém je způsoben školním stravováním. Bylo kritizováno, že některé prodejny v Bridgendu nebyly několik let kontrolovány (od r. 1996). Podle FSA je však dozor nad hygienou na vysoké úrovni. Zodpovědnost za to, že do oběhu jsou uváděny jen zdravotně nezávadné výrobky, mají především dodavatelé potravin. Ve věci probíhá rozsáhlé veřejné vyšetřování.

 

EU Food Law, 2005, č. 228, s. 13

EU Food Law, 2005, č. 229, s. 20