Bezpečnost potravin

Enterotoxiny E. coli možná chrání před rakovinou konečníku

Vydáno: 18. 2. 2003
Autor:

Průnik vápníku do karcinogenních buněk způsobený ST toxinem Escherichia coli brání jejich dalšímu pomnožování.

Výzkumní pracovníci z Thomas Jefferson University z Philadelphie a z Mayo Clinic v Rochestru v Minesotě zjistili, že toxin vylučovaný potravinovým patogenem, enterotoxigenní Escherichia coli, zpomaluje růst in vitro kultivovaných karcinogenních buněk, které byly odebrány z karcinomu tlustého střeva lidského pacienta. Enterotoxigenní E. coli je hlavní příčinou tzv. cestovatelského průjmu, který často postihuje turisty v rozvojových zemích.  Nicméně populace v těchto zemích trpí karcinomem tlustého střeva a konečníku v mnohem menší míře než je tomu u obyvatel v rozvinutých západních zemích.
ST toxin produkovaný uvedeným patogenem se váže na protein nacházející se na povrchu buněk sliznice tlustého střeva. Určitým mechanismem způsobuje vtok vápníku do buněk, čímž účinně zabrání jejich dalšímu množení. Je známo, že lidé, kteří přijímají vysoká množství vápníku ve stravě, jsou vystaveni menšímu riziku vzniku kolorektálních karcinomů.
ST toxin v kombinaci s protiprůjmovými léky by možná mohl vytvořit účinný léčebný prostředek proti karcinomu  konečníku. Ty cesty působení toxinu, které vedou k průjmu, by mohly být zablokovány a v účinnosti by byl ponechaný pouze mechanismus zajišťující přítok vápníku do karcinogenních buněk.
Výsledky práce byly publikovány v lednovém on-line vydání Proceedings of the National Academy of Sciences.