Bezpečnost potravin

Ekonomické enzymy

Vydáno: 6. 4. 2003
Autor:

Společnost Novozymes uvedla na trh nový enzymový preparát pro pekaře s účinností běžně dostupných glukosaoxidáz, ale s výrazně nižší cenou.

Dánská společnost Novozymes, specializovaná na výrobu enzymů pro průmyslové účely, uvedla na trh nový enzym glukosaoxiadázu s velmi příznivou cenou. Glukosaoxidázy jsou enzymy, jejichž použití je rozšířeno především v pekárenském průmyslu, a to k zesilování těsta v kombinaci s chemickými oxidanty, jako je kyselina askorbová, ADA (azodikarbonamid) a bromičnan draselný, nebo jinými enzymy jako jsou xylanázy a amyláza. Nový preparát nazvaný Gluzyme Mono 10000 BG  je glukosaoxidáza s vedlejší katalázovou aktivitou, způsobující oxidaci volných sulfhydrylových jednotek v lepkových proteinech s následnou tvorbou disulfidických vazeb, což se projeví vytvořením silnějšího, elastičtějšího těsta s větší rezistencí vůči mechanickému zpracování, vyšším vyběhnutím těstového kusu v peci a větším objemem finálního výrobku. Vykazuje stejný účinek pokud se týká  zesilování těsta jako ostatní čisté pekařské oxidázy v současné době dostupné na trhu, ovšem v porovnání s nimi umožňuje dosáhnout značných úspor.
http://www.novozymes.com/