EK chce regulovat přidávání vitaminů a minerálů do potravin
Evropská komise zveřejnila návrh pravidel na regulaci přidávání vitaminů, minerálů a dalších látek do potravin. Cílem je na jedné straně chránit zdraví spotřebitelů a na druhé umožnit pohyb takto fortifikovaných potravin po celém trhu Evropské unie.
Návrh nařízení obsahuje seznam vitaminů, minerálů a dalších látek, jejichž přidávání do potravin bude povoleno. Stanoví jejich minimální a maximální obsah v různých potravinách a zavede přesné označování, aby spotřebitelé byli informováni, co přesně v potravinách je. Zahrne také seznam látek, které je zakázáno k fortifikaci používat (kava, nikotin, třezalka) a přehled potravin, které nesmějí být obohacovány – např. alkoholické nápoje, cukrovinky, různé „nezdravé“ pochutiny a čerstvé potraviny – ovoce, zelenina a maso. Ačkoli potraviny povolené v jedné zemi EU mohou volně obíhat ve všech, lze se tomu bránit poukazem na ochranu zdraví obyvatelstva. Takovým překážkám chce EK nyní zabránit. Chce do svého počínání zapojit Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který by zkoumal účinky minerálů a vitaminů v různých koncentracích na lidské zdraví. „Jde nám o to, aby lidé používali bezpečné, jasně a přesně označené výrobky a vyvarovali se jakéhokoli předávkování vitaminy,“ uvedl k tomu komisař David Byrne. Podotkl, že i velmi blahodárné látky se mohou v nepřiměřeném množství projevit škodlivě na lidském zdraví. Železo a vitamín B se běžně přidávají do mouky; vitaminem A a D se vylepšují margaríny. Řada výrobců přidává minerály i vitaminy do cereálních lupínků, do mléka, do ovocných džusů. Bylo například prokázáno, že právě obohacené ranní „corn-flakes“ se staly v posledních letech hlavním zdrojem železa pro britské děti. Ví se také, že lidé v EU postupně mění své zvyky a jedí stále méně energeticky vydatných a tučných potravin. Pokles příjmu kalorií však mnohdy znamená totéž pro vitaminy a minerály; jejich přidávání do potravin je proto žádoucí.
www.foodqualitynews.com