Bezpečnost potravin

EFSA: Vícejazyčný slovník vědeckých termínů – od alergenů k zoonózám

Vydáno: 17. 6. 2016
Autor: KM EFSA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal slovník vědeckých pojmů používaných při komunikaci v rámci EFSA.

Chcete vědět, co je molekulární typizace? Víte, co znamená metodika rozdílu expozic (MOE)? Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal nový slovník pro širokou veřejnost, který objasňuje klíčové vědecké termíny používané při komunikaci v rámci EFSA.

Slovník obsahuje jednoduché definice více než 250 vědeckých termínů a pomáhá tak jasněji porozumět práci a komunikaci EFSA. Zejména laická veřejnost bude moci lépe pochopit složitější vědecké pojmy a závěry.

Myšlenka vytvořit slovník odborných termínů nejčastěji používaných v komunikačních materiálech EFSA byla přednesena na zasedání pracovní skupiny poradního sboru EFSA pro komunikaci, která sdružuje experty na komunikaci z národních úřadů pro bezpečnost potravin z celé EU.

Jednotlivé definice byly vyvinuty speciálně pro účely komunikace tak, aby srozumitelně vysvětlily odborné termíny nebo výrazy, které nejsou příliš známé.

Slovník v abecedním řazení je k dispozici v angličtině, francouzštině, němčině a italštině. Výrazy ze slovníku budou také postupně vyznačeny ve zprávách a tématech EFSA. Pokud bude použit termín obsažený ve slovníku, otevře se nové okno, kde bude možné si přečíst o konkrétním pojmu více.

Slovník EFSA  je „živým“ dokumentem, který bude pravidelně aktualizován a doplňován.

Zdroj:  EFSA