EFSA hodnotí možná zdravotní rizika pro malé děti z dusičnanů v listové zelenině
Zpráva EFSA ze dne 9.12. 2010.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotí možná zdravotní rizika pro kojence a malé děti (do tří let) plynoucí z dusičnanů v listové zelenině.
Vědecký panel EFSA pro kontaminující látky (CONTAM) vydal stanovisko k možným akutním zdravotním dopadům na kojence a malé děti plynoucí z konzumace špenátu a salátu s vysokým obsahem dusičnanů.
Panel CONTAM došel k závěru, že běžná úroveň přítomnosti dusičnanů v zelenině nezakládá obavy z hlediska zdraví pro většinu dětí. Vědecký panel ovšem současně konstatuje, že u kojenců a dětí ve věku jednoho až tří let, které konzumují poměrně velké množství špenátu s vysokým obsahem dusičnanů, není riziko methemoglobinemie („blue baby syndrome“), vyloučeno.
Toto stanovisko doplňuje vědecké stanovisko EFSA z roku 2008, v němž Panel CONTAM porovnává rizika a přínosy působení dusičnanů v zelenině.
Podrobnější informace a stanovisko Panelu EFSA CONTAM můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.
Zdroj: EFSA