Druhá konference o budoucí potravinářské legislativě v EU
bezpečnost potravin, společná zemědělská politika, Brusel, 25.–26. 11. 2002, program konference
Po úspěšné konferenci „Farm to Fork“, která se konala v listopadu 2001 se uskuteční ve dnech 25.–26. listopadu 2002 v Bruselu druhá výroční konference o budoucí potravinářské legislativě. Organizuje ji European Voice. V r. 2002 se konference bude věnovat hlavně společné zemědělské politice (CAP).
Program konference 25. 11. 2002:
– Střednědobé zhodnocení CAP: reforma a situace po ní (DG-zemědělství Evropské komise).
– Může někdy skutečně existovat „společná“ politika v zemědělství (Federace švédských farmářů)?
– CAP a WTO: určitá reforma je nezbytná, aby se zajistila konkurenceschopnost (Výbor Konfederace výrobců potravin a nápojů v EU).
– CAP s rozšíření. Co reformy znamenají pro perspektivu kandidátských zemí (Rozvoj zemědělství a venkova, Maďarsko).
– Jak reformovat CAP (Středisko pro zahraniční politiku, Londýn)?
– Informace o potravinách a tvrzení zdravotního prospěchu (DG-zdraví a ochrana spotřebitele Evropské komise).
Program konference 26. 11. 2002:
– Potraviny, zdraví a výběr potravin (Oddělení klinické medicíny Univerzity v Dublinu, Institut evropských studií o potravinách).
– Význam odpovídajícího prosazování legislativy pro obnovu důvěry spotřebitelů v bezpečnost potravin (Výbor pro životní prostředí, zdraví a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu).
– Jsou spotřebitelé připraveni platit za kvalitu (Transatlantický spotřebitelský dialog)?
– Pomoc při propagaci zdravé stravy a životního stylu (Kellogg’s Benelux).
– Práce Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.
Během konference se uskuteční čtyři kulaté stoly, během kterých se bude volně hovořit na tato témata:
– Řízení rizika: na koho se můžete spolehnout ve věci bezpečnosti potravin, že vám poskytne korektní informaci?
– Může CAP zaniknout a co by ji mohlo nahradit?
– Ochrana životního prostředí: potěšení nebo příležitost pro farmáře a výrobce potravin?
– Značení: co chceme – a potřebujeme – vědět o potravinách, které jíme a jaké chceme informace?
www.ciaa.be