Bezpečnost potravin

Doporučovaná preventivní opatření týkající se asijské chřipky

Vydáno: 23. 1. 2005
Autor:

Kanadský Úřad veřejného zdraví vydal preventivní doporučení týkající se stravování při cestách do zemí s výskytem ptačí chřipky (Thajsko, Čína, Kambodža, Vietnam, Jižní Korea, Japonsko, Indonésie a Laos).

Kanadský Úřad veřejného zdraví (PHAC) vydal preventivní doporučení, týkající se stravování při cestách do zemí s výskytem ptačí chřipky vzhledem k tomu, že z několika asijských zemí byly opět hlášeny případy ptačí chřipky u lidí (virus H5N1), z nichž některé končily i úmrtím. PHAC doporučuje cestujícím do zemí s výskytem ptačí chřipky (Thajsko, Čína, Kambodža, Vietnam, Jižní Korea, Japonsko, Indonésie a Laos) dodržovat řadu preventivních opaření. Přestože v současné době neexistují žádné důkazy pro to, že virus se může přenášet kontaminovanými potravinami, doporučuje PHAC rovněž nekonzumovat nedovařené drůbeží maso, syrová nebo nedostatečně tepelně upravená vejce a před každou konzumací pokrmů obsahujících drůbeží nebo vaječné produkty zkontrolovat, zda byly důkladně provařeny. Více informací na adrese  

http://www.foodsafetytoday.com