Doporučení pro diabetiky
Výzkumná skupina pro výživu a diabetes vypracovala na základě dobře prověřených studií doporučení pro stravování diabetiků, která zahrnují jen skutečně odůvodněné zásady.
Výzkumná skupina pro výživu a diabetes (DNSG = Diabetes and Nutrition Study Group) Evropské asociace pro výzkum diabetu (EASD) vypracovala výživová doporučení pro diabetiky, která jsou podložena výsledky různých studií. Tým zpracovatelů těchto doporučení sestával z 8 odborníků z evropských zemí a Nového Zélandu. Vydaná doporučení jsou odstupňována podle míry jejich podloženosti. V Německu byla tato doporučení vydána na základě jejich schválení Německou diabetickou společností (DDG), Německou společností pro léčení výživou (DGEM) a Německou společností pro výživu (DGE).
Hlavní závěry lze shrnout následovně.
-
Omezení přívodu bílkovin je opodstatněné jen pro diabetiky typu 1 s makroalbuminurií.
-
Přívod nenasycených mastných kyselin je prospěšný, pokud jejich celkové množství nepřesahuje 35 % z dodané energie.
-
Není k dispozici odůvodnění pro doporučení stravy s nízkým obsahem sacharidů.
-
Ideální příjem vlákniny je min. 40 g/den.
-
Potraviny s vysokým obsahem sacharidů, ale s nízkým glykemickým indexem jsou vhodné za předpokladu, že splňují i další požadavky platné pro zdravou stravu.
-
Příjem sacharózy a ostatních volných cukrů nemá překročit 10 % z energetické hodnoty stravy.
-
Součástí stravy diabetiků mají být potraviny, které přirozeně obsahují antioxidanty, vitaminy a minerální látky.
-
Pro doporučení ohledně suplementů a funkčních potravin dosud není k dispozici dostatek údajů.
-
Denní limit alkoholu pro ženy je 10 g, pro muže 20 g.
-
Pro prevenci diabetu typu 2 je třeba, aby složení stravy splňovalo tyto požadavky: méně než 30 % energie z tuku, méně než 10 % energie z nasycených mastných kyselin a více než 15 g vlákniny na každých 1000 kcal/den.
Ernährungs-Umschau, 52, 2005, s. 216-219