Bezpečnost potravin

Dohoda FSAI s potravinářskými společnostmi o snížení obsahu soli v potravinách

Vydáno: 21. 9. 2005
Autor:

Irský Úřad pro bezpečnost potravin uzavřel s řadou potravinářských společností dohodu o snížení obsahu soli v jejich výrobcích do roku 2010 tak, aby bylo dosaženo snížení spotřeby soli u dospělé populace na maximálně 6 g denně.

 Irský Úřad pro bezpečnost potravin  (FSAI) uzavřel s řadou potravinářských společností dohodu o snížení obsahu soli v jejich výrobcích do roku 2010, protože přílišná konzumace soli je stále větší hrozbou pro zdraví populace. FSAI chce do této doby dosáhnout snížení spotřeby soli u dospělých na maximálně 6 g denně ve srovnání se současným příjmem, který představuje zhruba 10 g denně. Podle názoru FSAI se na denním příjmu soli podílejí zpracované potraviny 65–70 procenty. Do konce roku 2005 by se podle dohody měl snížit obsah soli:
* u chleba u 10 %
* u cereálních snídaní o 20–30 % v porovnání s rokem 1998
* u polévek a omáček o 10 %
* u snacků včetně křupek o 7–25 %. 
Do programu snižování obsahu soli v potravinách zahrnuje FSAI i zpracovatele potravin, kteří dodávají své produkty cateringovým společnostem. Nejvíce se na příjmu soli, více než 50 %, podílejí masné a rybí výrobky a chléb, a proto věnuje FSAI maximální úsilí na snižování obsahu soli ve výrobcích zejména těchto potravinářských společností. FSAI současně vyžaduje zřetelné označování výrobků informacemi o obsahu soli. Více informací na adrese, resp. zde

Agra Informa Ltd EU Food Law: September 9, 2005