Bezpečnost potravin

Dočasný zákaz prodeje papriky v Maďarsku

Vydáno: 6. 11. 2004
Autor:

Maďarské ministerstvo zdravotnictví vydalo dočasný zákaz prodeje práškové papriky z důvodu pravděpodobného směšování s kořením dováženým z Latinské Ameriky, obsahujícím aflatoxiny

Podle zpráv z maďarského tisku nařídily příslušné zdravotní orgány obchodníkům stáhnout z prodeje výrobky obsahující papriku vzhledem k možné kontaminaci mykotoxinem aflatoxinem. Používání papriky je velmi rozšířeno v řadě maďarských potravin včetně národního jídla guláše. Maďarský ministr zdravotnictví konstatoval, že vysoká hladina aflatoxinu byla zjištěna při testování vzorků skladovaného koření. Zjištěná kontaminace naznačuje, že došlo k nepovoleném směšování tuzemské papriky s paprikou, dováženou v důsledku nízké sklizně papriky v Maďarku v letošním roce. Importované koření pravděpodobně pochází z Latinské Ameriky. K prodeji kontaminovaných výrobků před tímto zákazem pravděpodobně nedošlo, spotřebitelům je ale doporučováno, nepoužívat papriku dokud nebude šetření uzavřeno.  Více informací na adrese  

http://www.foodsafetytoday.com