Bezpečnost potravin

Dobré zprávy o vejcích

Vydáno: 21. 2. 2003
Autor:

na konferenci  International Egg Commission  byly uvedeny nejnovější zprávy o vejcích, především o jejich vlivu na zdraví lidí

Na poslední konferenci  International Egg Commission  přednesli zástupci America¨s Egg Nutrition Center nejnovější zprávy o vejcích, především o jejich vlivu na zdraví lidí. Podle posledního výzkumu obyvatelé,  kteří nekonzumovali vejce vykazovali nejvíce případů srdečních onemocnění a u lidí s nejvyšší spotřebou vajec byl výskyt srdečních onemocnění nejnižší.
Podle posledního výzkumu se  celkový cholesterol se spotřebou vajec zvýšil, ale podíl nežádoucího (LDL-C) a dobrého  (HDL-C) cholesterolu zůstal nezměněný (2,6:1). Výzkumné zprávy uvádějí spotřebu  vajec v souvislosti s výživou pro zdraví a dokonce i jako prevenci určitých nemocí. Vejce jsou nejen zdravá potravina, ale jsou i výborným zdrojem vysoce kvalitního proteinu a obsahují významné množství důležitých vitaminů a minerálních látek. U konzumentů vajec je pravděpodobnější, že jejich strava  obsahuje základní živiny než u lidí kteří vejce nekonzumují. Vejce mohou navíc obsahovat další látky  příznivé pro zdraví spotřebitelů. AHA (American Heart Association) uvedla, že již neexistují specifická doporučení pro počet spotřebovaných vaječných žloutků na osobu a týden.
K přednostem vajec patří vysoký obsah vysoce kvalitních živin,  dostupnost, vhodnost, skutečnost, že se jedná o přirozený produkt bez umělých složek a působení jako  přirozená funkční potravina.
Sleduje se tendence odklonu od snahy odstranit nežádoucí složky vajec jako je cholesterol, tuk a sůl k produkci vajec se zvýšeným obsahem kladných složek jako jsou antioxidanty, vitaminy a vápník.
Poultry Intern., 42, 2003, č. 1, s. 38-39