Dobré zprávy o vejcích
na konferenci International Egg Commission byly uvedeny nejnovější zprávy o vejcích, především o jejich vlivu na zdraví lidí
Na poslední konferenci International Egg Commission přednesli zástupci America¨s Egg Nutrition Center nejnovější zprávy o vejcích, především o jejich vlivu na zdraví lidí. Podle posledního výzkumu obyvatelé, kteří nekonzumovali vejce vykazovali nejvíce případů srdečních onemocnění a u lidí s nejvyšší spotřebou vajec byl výskyt srdečních onemocnění nejnižší.
Podle posledního výzkumu se celkový cholesterol se spotřebou vajec zvýšil, ale podíl nežádoucího (LDL-C) a dobrého (HDL-C) cholesterolu zůstal nezměněný (2,6:1). Výzkumné zprávy uvádějí spotřebu vajec v souvislosti s výživou pro zdraví a dokonce i jako prevenci určitých nemocí. Vejce jsou nejen zdravá potravina, ale jsou i výborným zdrojem vysoce kvalitního proteinu a obsahují významné množství důležitých vitaminů a minerálních látek. U konzumentů vajec je pravděpodobnější, že jejich strava obsahuje základní živiny než u lidí kteří vejce nekonzumují. Vejce mohou navíc obsahovat další látky příznivé pro zdraví spotřebitelů. AHA (American Heart Association) uvedla, že již neexistují specifická doporučení pro počet spotřebovaných vaječných žloutků na osobu a týden.
K přednostem vajec patří vysoký obsah vysoce kvalitních živin, dostupnost, vhodnost, skutečnost, že se jedná o přirozený produkt bez umělých složek a působení jako přirozená funkční potravina.
Sleduje se tendence odklonu od snahy odstranit nežádoucí složky vajec jako je cholesterol, tuk a sůl k produkci vajec se zvýšeným obsahem kladných složek jako jsou antioxidanty, vitaminy a vápník.
Poultry Intern., 42, 2003, č. 1, s. 38-39