Bezpečnost potravin

Dobrá zpráva pro „čokoholiky“

Vydáno: 20. 10. 2002
Autor:

čokoláda, bioaktivní živiny, enzymy, kofein, teobromin, blokování růstu rakovinových buněk, snižování chuti k jídlu

Narůstající počet důkazů naznačujících, že čokoláda může mít blahodárný vliv na lidské zdraví, byl rozšířen o další vědecký poznatek, dokládající, že „nepřekonatelné čokoládové pokušení“ může být pomocným prostředkem v boji proti rakovině, srdečním chorobám a dokonce i účinnou látkou potlačující chuť k jídlu. Výzkumníci z fakulty biochemie a molekulární biologie univerzity v Londýně prokázali, že bioaktivní živiny v čokoládě a podobných potravinách jsou schopny zabraňovat růstu rakovinných buněk a tvorbu krevních sraženin, které mohou způsobovat srdeční choroby. Výzkum byl zaměřen na enzymy v lidském organismu, které ovlivňují chování buněk a mohou vyvolávat zánětlivé procesy. Bylo zjištěno, že kofein a teobromin obsažené v čokoládě mění aktivitu enzymů a napomáhají tak blokovat růst buněk a srážení krve. Coloradský dietetik Brett Hall doporučuje čokoládu jako „perfektní řešení“ pro utišení náhlého pocitu hladu u lidí, kteří dodržují redukční dietu na základě sníženého příjmu potravy. Takový člověk potřebuje nejenom uspokojení na senzorické a emocionální úrovni, ale také po stránce fyziologické. Malý kousek čokolády tyto potřeby plně uspokojí. Čokoláda je tvořena především kakaem, které obsahuje různé bioaktivní nutrienty, včetně teobrominu, teofylinu a kofeinu. Tyto látky mají výrazné supresivní účinky v důsledku působení na centrální nervový systém, které se projeví snížením chuti k jídlu a vyvoláním pocitu sytosti.
http://www.jbc.org/