Bezpečnost potravin

Diskuse o zákazu antibiotik u drůbeže v USA

Vydáno: 8. 5. 2003
Autor:

Otázkou aplikace antibotik a kontaminace jatečných těl drůbeže patogeny se zabývají v rozsáhlé studii provedené na univerzitě v Georgii.

Zákaz užívání určitých antibiotik v odvětví výroby drůbeže může zvýšit riziko vzniku nemocí z potravin u lidí.
National Advisory Committee on Microbiological Criteria for Foods (NACMCF) uvedl, že vzhledem k tomu, že při zpracování brojlerů se neužívá  tepelné zpracování  jako je pasterizace, je potřeba dodávat živá kuřata do zpracovatelských podniků s co nejmenší kontaminací patogeny a tak udržovat jatečná těla s nejnižší kolonizací  salmonelou a kampylobakterem. Vědci dodávají, že  snížení kolonizace živých kuřat Campylobacterem jejuni  by mělo snížit výskyt infekce C. jejuni u lidí. Faktory, které ovlivňují kolonizaci živých kuřat by mohly výrazně ovlivnit i kontaminaci jatečných těl po zpracování. Ve zpracovatelských podnicích je nebezpečí kontaminace jatečných těl výkaly při manipulaci s trávicím ústrojím. Na jatkách je z hlediska kontaminace jatečných těl významná její prevence. Rozsáhlou studii týkající se kontaminace jatečných těl drůbeže, faktorů, které ji ovlivňují a aplikace antibiotik   provedli v Georgii.
WATTPoultryUSA, 2003, č. 3, s. 16- 2003, č. 3, s. 16-22