Bezpečnost potravin

DHA z rostlinného zdroje

Vydáno: 18. 7. 2008
Autor:

Společnost Martek nabízí omega-3 mastnou kyselinu z mořských mikrořas, která je stabilnější a její přídavek do potravin neovlivňuje negativně senzorické vlastnosti.

Hlavním zdrojem omega-3 nenasycené mastné kyseliny DHA (dokosahexaenové) jsou tučné mořské ryby. Společnost Martek Biosciences Corporation (Boulde, Colorado, USA) se zaměřila na získávání DHA jako potravního doplňku z mořských mikrořas, protože právě ty jsou zdrojem této mastné kyseliny i pro ryby. Vyvinutý patentovaný výrobek s označením „life´sDHATM“ je tedy vlastně na rostlinné bázi a při aplikaci neovlivňuje potravinu rybí chutí a aromatem. Hodí se proto do nejrůznějších potravin a nápojů, včetně poporodní a kojenecké výživy. Předností výrobku je vyšší stabilita a trvanlivost než má DHA získaná z ryb. Může být přidán i do výrobků, při jejich zpracování se používají vysoké teploty (85-100 % DHA odolá).
Jogurt např. může být obohacen o 35 až 150 mg DHA/porci. Přitom je olej přidán k malé části mléka, dojde k ohřátí na 50 ºC a rozmixování. V této formě se pak přidá do hlavní šarže mléka.
Prepared Foods, 177, 2008, č. 4, s. 113