Bezpečnost potravin

Deset balíčků nevyhovujících potravin

Vydáno: 28. 7. 2006
Autor:

Od začátku května do 20. července Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v obchodech deset balíčků potravin, které nevyhovovaly makrobiologickým normám.

Jak sdělila mluvčí inspekce Daniela Kolejková, celkem bylo zkontrolováno 176 vzorků. Nakupující by si podle ní v současných vedrech měli dávat zvýšený pozor na kvalitu rizikových potravin. Mezi ně patří zejména masné, mléčné a cukrářské výrobky, které podléhají rychlé zkáze. Nakupovat by podle odborníku SZPI měli lidé jen potraviny v neporušených obalech, které byly uloženy v předepsaných podmínkách v chladících nebo mrazicích boxech, přičemž u mražených potravin je teplota, za které se musejí uchovávat, minimálně -18 stupňů Celsia. Podobnými pravidly by se měli spotřebitelé řídit i doma. Jednou rozmražené potraviny by už navíc neměli znovu zmrazovat.

 

Lidé by rovněž měli nakupovat jen takové množství potravin, které ihned zkonzumují, nebo pro které mají dostatek místa v chladničce a při delší cestě v rozpáleném autě by je měli převážet v chladicích taškách.

Dodržování teplotních podmínek uchovávání potravin v těchto dnech kontrolují inspektoři SZPI. Výrobci i prodejci potravin jsou povinni dodržet takzvaný chladicí řetězec, protože není možné, aby potraviny byly na své cestě ke spotřebiteli vystaveny vyšší teplotě, než jakou určil jejich výrobce.

 

 

Zdroj: SZPI, 24. 7. 2006